Novosti i aktivnosti

Posljednje informacije u svezi našeg Centra podrške

Kontakt info

Kontakt sa vama nam je od izuzetnog značaja, te ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili vam je potrebna pomoć, slobodno nam se obratite!

Održana edukacija o zaštiti od prijevara i sigurnosti u prometu

U organizaciji Centra podrške 521 u četvrtak 15. lipnja 2023. godine u prostoru Dnevnog boravka Društvenog centra Rojc Dolores Žufić Radolović, policijska službenica za poslove prevencije iz  Ureda Načelnika PU istarske održala je edukaciju kako se zaštititi od sve učestalijih prijevara kako telefonskih, tako i na kućnom pragu, ali i putem interneta, dok je Gordana Kliman Grabar, službenica u Policijskoj postaji prometne policije Pula održala edukaciju o sigurnosti u prometu, s posebnim naglaskom na sigurnost pješaka.  Na edukaciji, u sklopu  projekta ''Policija poručuje: zaštitimo naše noniće'',  policijska službenica upoznala je građane s najčešćim oblicima prijevara, načinima lažnog predstavljanja počinitelja kada dolaze na kućna vrata starijih osoba te prijevara ''na daljinu'', kada počinitelji stupaju u kontakt sa građanima putem telefona, SMS poruka, putem društvenih mreža ili e-maila. Posebno je naglašena važnost zaštite osobnih podataka, a građanima je skrenuta pozornost i na najčešće oblike online prijevara, poput krađe identiteta (Vishing, Phishing, Smishing), krivotvorene mrežne stranice banaka, krađa osobnih podataka, investicijske prijevare, prijevare u online kupnji te romantične prijevare. Policijska službenica građane je savjetovala o samozaštitnom ponašanju te kako trebaju postupiti u slučaju da posumnjaju kako je riječ o prijevari.
Edukacijom u sklopu aktivnosti ''Sigurnost u prometu osoba treće životne dobi'', policijska službenica  upoznala je prisutne s važnošću poželjnog ponašanja u prometu i poštivanja prometnih propisa. Skrenuta im je pozornost na potrebu brige o zdravstvenom stanju, pri čemu je naglašeno kako ukoliko psihomotorne sposobnosti osobe nisu dobre,  tada bi ista trebala odustati od upravljanja vozilom i koristiti alternativne načine prijevoza. Također je bilo riječi o sudjelovanju u prometu osoba starije životne dobi u svojstvu pješaka, kao i o glavnim greškama i opasnostima u prometu izazvanih kršenjem prometnih propisa od strane osoba starije životne dobi te su sudionici edukacije dobili preporuke za sigurno sudjelovanje u prometu. Policijska službenica pojasnila je kako su osobe koje se kreću elektromotornim invalidskim kolicima u prometu pješaci te se sukladno tome moraju i ponašati, što znači, svuda gdje postoji mogućnost, moraju se kretati nogostupom, a tamo gdje to nije moguće, kada se kreću kolnikom, moraju se kretati u smjeru suprotnom od kretanja motornih vozila. Edukacije na iste teme održavat će se kontinuirano o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.  

Potrebna vam je pomoć? Stojimo vam na raspolaganju!