Novosti i aktivnosti

Posljednje informacije u svezi našeg Centra podrške

Kontakt info

Kontakt sa vama nam je od izuzetnog značaja, te ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili vam je potrebna pomoć, slobodno nam se obratite!

Održana završna konferencija projekta CENTAR PODRŠKE 521

U četvrtak, 11. svibnja 2023. godine,  održali smo u prostoru Zajednice Talija Cicolo u Puli,  završnu konferenciju projekta Centar podrške 521 na kojoj smo široj javnosti predstavili sve provedene aktivnosti i rezultate projekta
Na samom početku konferencije sve prisutne, kao predstavnik domaćina i nositelja projekta,  pozdravio je gradonačelnik Grada Pule Filip Zoričić, a nakon njega prisutnima su se obratili  voditeljica odsjeka za socijalnu skrb u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti i mlade Irena Peruško, voditeljica projekta CP521 i Radivoj Jelinić, savjetnik za pripremu i provedbu projekata u Gradu Puli. Nakon njih, rad Centra predstavile su Zuzana Hoti-Radolović, koordinatorica CP521 te Dunja MIlin i Ivana Peršić djelatnice Centra. Svoja iskustva s prisutnima podijelili su i korisnici Centra Karin Opačić, Fikreta Topčagić i Mirta Vrtunić Bobalić. O iskustvima u ime ostalih jedinica lokalne samouprave uključenim u projekt govorio je načelnik Općine Svetvinčenat Dean Perković. 

  • Rođenje ideje Centra podrške
Grad Pula prepoznao je u svom radu s građanima izazove s kojima se oni susreću u području socijalne skrbi i zdravstva, a na koje ustanove u sustavu nemaju sredstva i mogućnosti odgovoriti u kratkom roku. Kroz razgovore i konzultacije s udrugama i građanima na području Puljštine osmišljen je koncept projekta „Centar podrške 521“.
Projekt je prijavljen u sklopu ITU mehanizma, na natječaj UP.02.1.1.12 Aktivno uključivanje i poboljšanje zapošljivosti te razvoj inovativnih socijalnih usluga za ranjive skupine. Osigurana su sredstva Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u iznosu 2.563.680,34 kuna (340.258,85 EUR). Od toga je 15% bespovratnih sredstava osigurano iz Državnog proračuna Republike Hrvatske, a 85% iz Europskog socijalnog fonda. Razdoblje provedbe projekta određeno je od 25. svibnja 2021. do 25. svibnja 2023. godine.
Naglasak u osmišljavanju projekta i kreiranju Centra bio nam je na građanima, udrugama i osobama u riziku s kojima su održani brojni okrugli stolovi i radionice kako bi Centar bio razvijen prema njihovim potrebama.
Svojim iskustvom Centru su posebno doprinijeli i partneri na projektu, Hrvatski Crveni križ-Gradsko društvo Crvenog križa Pula, Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre i Društvo distrofičara Istre-Pula koji su udružili svoja znanja, sposobnosti i kapacitet za rješavanje navedenih problema građana.
  • Centar svih građana
Projektom je kreirana inovativna socijalna usluga kao odgovor na prepoznati nedostatak socijalnih usluga u zajednici, a Centar podrške 521 jedini je takav u Republici Hrvatskoj. Za rad u centru educirane su tri djelatnice, a započeo je s radom 21. studenog 2022. godine. Centar podrške 521 je prvenstveno namijenjen osobama starije životne dobi i osobama s invaliditetom, no svaki građanin može doći ili nazvati centar i obratiti se za pomoć, a prostor je u potpunosti prilagođen osobama s invaliditetom.
Odmah nakon otvaranja Centar je započeo s pružanjem usluga savjetovanja i pomaganja, psihosocijalne podrške, organizacije slobodnih aktivnosti, radionica i edukacije djelatnika, te terenskih posjeta. Usluge Centra dostupne su svim pružateljima socijalnih i zdravstvenih usluga ne samo Grada Pule, već i Grada Vodnjana, te općina Medulin, Marčana, Ližnjan, Svetvinčenat i Barban.
  • Izvrsni rezultati i veliki odaziv građana
Projektnim sredstvima adaptiran je i opremljen prostor za rad  Centra uz osiguran pristup osobama s invaliditetom, izrađen je protokol rada Centra koji će biti temelj rada i nakon završetka projekta, održane su radionice psihosocijalne pomoći, razvijena je programska platforma  (aplikacija)  koja ubrzava postupak dobivanja određene usluge i pruža informacije, održane su edukacije djelatnika, niz okruglih stolova uz predstavnike udruga i ustanova s područja socijalne skrbi i zdravstva te jedinice lokalne samouprave, djelatnice Centra održale su terenske posjete općinama i gradovima na području UPP-a, a nedavno su održane i radionice međugeneracijske solidarnosti gdje su učenici srednjih škola učili starije osobe korištenju pametnih telefona.
Provedene su i aktivnosti informiranja javnosti o aktivnostima CP521 i važnosti aktivnog uključivanja ranjivih skupina u život zajednice.
  • Centar podrške u brojkama
Do danas je popisano 125 usluga kod 197 pružatelja usluga, pružena je 141 usluga za 113 osoba, zaprimljeno je 500 telefonskih poziva, održano je 20 radionica životnih vještina uz 60 korisnika osoba s invaliditetom i osoba starijih od 54 godine te 12 obuka za rad uz 6 korisnika. Centar svakodnevno dobiva nove upite i korisnike, stoga će se njegov rad svakako nastaviti i nakon projekta. Nakon predstavljanja rezultata prisutnima se obratila i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Ivana Sokolov ne skrivajući svoje zadovosljtvo uspjehom koji CP postiže. Na samom kraju konferencije sve prisutne pozdravila je Zvjezdana Bogdanović, savjetnica ministra za socijalne politike, izrazivši svoje zadovoljstvo onime što je na konferenciji čula. Pritom je napomenula kako se radi o doista inovativnoj socijalnoj usluzi koja svoj razvoj i perspektivu zasigurno ima i kroz program ESF+. Ovim putem želimo zahvaliti svim našim partnerima, građanima, korisnicima i djelatnicima Centra na podršci, sudjelovanju i omogućavanju provedbe ovog projekta.
 

Potrebna vam je pomoć? Stojimo vam na raspolaganju!